IdeBank indkøb
Reducer madspild i forbindelse med arrangementer - bedre indkøb målrettet deltagerne, tag kop ved kaffemaskinen i stedet for produktion af stor mængde af kander, stop indkøb af flaskevand men brug hanevand. Og spørgsmål er, om man ikke skal regne med frafald, når der bestilles mad i stedet for, at vogne står fulde og bliver smidt ud!
Uddannelsesinstitution
Der udvikles en database som kan have overblik over de inventarprodukter og andre produkter statslige arbejdspladser har stående i kælderen og på loftet.
Databasen skal det samme som Den Blå Avis.
Uddannelsesinstitution
Brug toiletpapir fremstillet af bambus.
Bambus er en græssort som vokser meget hurtigere end træ. Bambus optager 35% mere CO2 og udskiller også mindre CO2 end træ når det bliver høstet. Derudover kan bambus høstes efter 3-5 år og skal ikke plantes på ny.
Desuden er kvaliteten meget bedre og er100% bio-nedbrydeligt.
Driftsorganisation
Køb lokalt - så der sparres på transport
Uddannelsesinstitution
DBA for staten - genbrug af inventar/møbler, maskiner, kontorartikler, biler, cykler mv. mv.
Styrelse
Kantineudbud: Ingen varer over 10,0 kg CO2-ækv./kg fødevare. Alle animalske produkter økologiske. Vegetariske tilbud hver dag.
Uddannelsesinstitution
Ingen rødt kød i kantinen+2 kødfrie dage
Uddannelsesinstitution
Ingen eller mindre kød i kantinen til frokost
Styrelse
Indfør vegetardag i kantinen. Start med 1 dag og se hvordan det går.
Efter en periode kan man gå op til 2 dage.
De resterede dage skal der i øvrigt ikke være oksekød i kantinen.
Styrelse
Køb færre printere og køleskabe
Styrelse
Alle vores officielle events kan være vegetariske
Kulturinstitution
Udbyg SKI til at have parallel-aftaler til indkøbsaftaler, som i stedet er baseret 100 % på genbrug/overskud fra andre offentlige myndigheder
Styrelse
Mulighed for at give møbler og kameraudstyr til genbrug / fritidshjem!
Kulturinstitution
Kun økologisk kaffe.
2 kaffemaskiner pr. køkkenet kunne blive til 1 (lige som vi reducerede antal af printer)
Hæld kaffen over i termokander at den ikke kræver strøm og heller ikke brænder på.
Styrelse
Indkøb af kaffe i bæredygtig emballage, bæredygtig service til kantinen, bæredygtig toiletpapir/servietter etc.
Driftsorganisation
Indkøb af bæredygtige kontorartikler
Uddannelsesinstitution
Meget mere vegetarmad i kantinen. Fx. en daglig vegetarisk valgmulighed i den varme ret
Uddannelsesinstitution
Genanvend undervisningsmaterialer over alt – udlod præmier for det team/den afdeling der reducerer mest i driftsomkostningerne over tid.
Uddannelsesinstitution
Gennemgang af skolens inventar, eksempelvis som kontorstole, hvorfor bestille vi noget vi har i huset? En form for systematik i dette.
Uddannelsesinstitution
Byttebørs for kontorartikler
Styrelse
Drop indkøb af de små kaffe mælk kartoner, det giver store mængder affald - indkøb dispenser med frisk mælk, og stil den centralt i huset
Styrelse
Drop indkøb af mælkebrikker - køb 1/2 liter kartoner - emballage forbrug.
Kulturinstitution
Upcycling af møbler
Driftsorganisation
Medtænke transport og mindske udledning, når der skal indkøbes
Driftsorganisation
Bøger købes kun til online-brug og ikke i fysisk format
Styrelse
Klimavenlige fødevarer i kantinen
Uddannelsesinstitution
Undgå/reducer engangsservice
Styrelse
Tøjbytte
Departement
Opgradering af IT i stedet for kassering (genbrug)
Departement
For at kunne prioritere og igangsætte menigsfulde grønne omstillingsaktiviteter er godt udgangspunkt fx st kende sit klimaaftryk. Her kan man som statslig arbejdsplads fx bruge Klimakompasset udviklet af Erhvervsstyrelsen i samarbejde med Energistyrelsen.
Styrelse
Indkøbspolitikken i alle statelige virksomheder skal have en grøn profil.
Grønt, bedst og billigst.
Uddannelsesinstitution
Ikke kødfri dag, men kun en kød- eller fiskeret. Dvs fx ingen kødpålæg
Departement
Genbruge kontorstole, krav til at stoffet kan skiftet, og at skifte stoffet
Styrelse
Levetidsforlænge it-udstyr og telefoner
Departement
Fokus på print i hele organisationen. Lave en konkurrence om hvilken afdeling der kan nedbringe deres print mest +se på indkøb af papiret
Uddannelsesinstitution
Grøn prissætning af kantinens udvalg
Uddannelsesinstitution
Delecentral til kontormøbler
Kulturinstitution
Vælg kød til og ikke fra! 2 køddage max om ugen
Departement
Væk med telefonerne
Gør det funktionsspecifik (de fleste kan nøjes med ip telefoni)
Styrelse
Undlade IT-investeringer i f.eks. virtuelle mødeskærme. Det er kostbare indkøb, som har en kort levetid grundet forældet teknologi og sikkerhedsricisi.
Styrelse
Leveridsforlængelse af PC, skærme, telefoner
Styrelse
Lav grønne projekter udenfor. Mos på taget/cykelskur (optager meget CO2), Tagtomat, Bybi, Vild med vilje projekter, plantekasser med kryderurter til kantinen osv.
Departement
Køb planter til nye medarbejdere i stedet for buketter
Kulturinstitution
Grønne dage i kantinen (dvs menu uden kød)
Grøn mad til større arrangementer for medarbejdere
Uddannelsesinstitution
Fælles indkøbskurve - så indkøberne ligger varerne i kurven og koordinere transporten
Uddannelsesinstitution
Engangsartikler - udfase/fjerne/begrænse
Plastfri arbejdsplads
Driftsorganisation
Drop alt kød fra 4 benede dyr i kantinen
Styrelse
Nudging i kantinen fx mulighed for salatbar i kantinen, så vi spiser mindre kød
Departement
Trykkeriaftale med SBTI certificeret trykkeri
Styrelse
System som understøtter mobilepay i kantinen så man undgår fysiske bonner og nuværende lange køer til kantinen
Styrelse
Der skal i alle de projekter vi søger hjem fra div. puljer være mindst 1 mål for bæredygtighed eller grøn omstilling
Uddannelsesinstitution
Brug jeres leverandører aktivt. Kontakt dem og hør om mulighederne for at konvertere hidtidige indkøb til grønnere indkøb, udarbejde indkøbsanalyser mv. Mange leverandører kan hjælpe og er meget villige hertil.
Styrelse
Afskovningsfrie indkøb
Driftsorganisation
Byttecentral af møbler og Lamper i staten.
Ministerierne kan have et fælles lager.Hvor man kan bytte kontormøbler, mødebordet og lamper i stedet for at smide dem ud, så de kan bruges i et andet ministerium eller andre steder i staten
Styrelse
Kantineoptimering ifht. grønne alternativer (placering i buffet)
Departement
Klimabevidst mødeforplejning
Styrelse
Undgå de små mælkebrikker
Styrelse
Køb mindre – overvej nøje nødvendigheden af indkøb
Driftsorganisation
Virksomhederne uddanner en håndfuld superbrugere i grøn omstilling/bæredygtighed. Superbrugerne har fast sæde i LSU, HSU, AMU og superbrugerne deltager i større indkøbsforretninger.
Superbrugerne skal være med til at kvalitetssikre og udvikle den grønne profil i virksomheden.
Uddannelsesinstitution
Reducér antallet af printere på arbejdspladsen.
Det sparer papir, og udgifter til leasing af printerne.
Vi har gjort det, og medarbejderne har taget fint imod ændringen.
Styrelse
Indkøb bambuskuglepenne med refill mulighed
Departement
Mere grønt i kantine - mindre kød
Styrelse
Fortsat genbrug af løbetrøjerne til DHL
Styrelse
Fast ugentligt antal vegetariske dage i kantinen
Departement
Oversigt over forventet indkøb af fx kontorartikler på et år, sådan at der kan købes ind i større puljer - sluttransporten spares.
Kulturinstitution
Planlægge indkøb og pulje leverancer
Departement
Flyt vegetarmaden i kantinen så den præsenteres først.
Styrelse
Etablere statslige byttebørser, så byttebørs ikke kun behøver at foregå internt i institutionen
Kulturinstitution
Undgå oksekød i kantinen
Kulturinstitution
Fjern okse- og kalvekød fra kantiner.
Styrelse
Gå efter en green attraction certificering
Kulturinstitution
Servere vegetarisk mad ved begivenheder på jobbet - Fester, møder og jubilæer.
Uddannelsesinstitution
Mindre kød i kantinen. Bare ved at fjerne oksekød fra menuen og erstatte det med andet kød kan stor reduktion opnås
Uddannelsesinstitution
BYOD strategier så alle ikke skal have udleveret en arbejdstelefon, brug af dualsim
Styrelse
Klare aftryk for vegetarmad og affaldssortering ved udlicitering, evt hjemtag området
Uddannelsesinstitution
Variable portionsstørrelser i kantinen, så man får den mad man kan spise.
Driftsorganisation
Find alternativt til spagnum i vores plante-produktion.
Uddannelsesinstitution
Virtuelle tavler som man ikke skal bruge fysiske post-its
Styrelse
I stedet for at kantinen selv laver maden fra bunden, så få maden/ingredienser fra omkringliggende restauranter, bagerier og fødevarebutikker, som måske har mad i overskud fra dagen før eller nærmer sig udløbsdato
Styrelse
Fælles statslig delecentral for kontormøbler
Styrelse
Ved valg af hotel/lokation til brug for fx seminarer eller blot brug for overnatning i forbindelse med tjenesterejse kan vælge hoteller/lokationer som har fx mindst to-tre grønne tiltag.
Styrelse
Lave en grøn politik, så man f.eks. kun laver indkøb der har genanvendt plask m.v.
Driftsorganisation
Nedbringelse af print
Departement
Droppe velkomstblomst til nye medarbejdere
Styrelse
Grøn udbuds- og indkøbspraksis
Departement
Grøn indkøbspolitik
Styrelse