top of page

IdeBank indkøb

Reducer madspild i forbindelse med arrangementer - bedre indkøb målrettet deltagerne, tag kop ved kaffemaskinen i stedet for produktion af stor mængde af kander, stop indkøb af flaskevand men brug hanevand. Og spørgsmål er, om man ikke skal regne med frafald, når der bestilles mad i stedet for, at vogne står fulde og bliver smidt ud!

Uddannelsesinstitution

Der udvikles en database som kan have overblik over de inventarprodukter og andre produkter statslige arbejdspladser har stående i kælderen og på loftet. 
Databasen skal det samme som Den Blå Avis. 

Uddannelsesinstitution

Brug toiletpapir fremstillet af bambus. 

Bambus er en græssort som vokser meget hurtigere end træ. Bambus optager 35% mere CO2 og udskiller også mindre CO2 end træ når det bliver høstet. Derudover kan bambus høstes efter 3-5 år og skal ikke plantes på ny.

Desuden er kvaliteten meget bedre og er100% bio-nedbrydeligt.

Driftsorganisation 

Køb lokalt - så der sparres på transport

Uddannelsesinstitution

DBA for staten - genbrug af inventar/møbler, maskiner, kontorartikler, biler, cykler mv. mv.

Styrelse

Kantineudbud: Ingen varer over 10,0 kg CO2-ækv./kg fødevare. Alle animalske produkter økologiske. Vegetariske tilbud hver dag.

Uddannelsesinstitution

Ingen rødt kød i kantinen+2 kødfrie dage

Uddannelsesinstitution

Ingen eller mindre kød i kantinen til frokost

Styrelse

Indfør vegetardag i kantinen. Start med 1 dag og se hvordan det går. 
Efter en periode kan man gå op til 2 dage. 
De resterede dage skal der i øvrigt ikke være oksekød i kantinen.

Styrelse

Køb færre printere og køleskabe

Styrelse

Alle vores officielle events kan være vegetariske

Kulturinstitution

Udbyg SKI til at have parallel-aftaler til indkøbsaftaler, som i stedet er baseret 100 % på genbrug/overskud fra andre offentlige myndigheder

Styrelse

Mulighed for at give møbler og kameraudstyr til genbrug / fritidshjem!

Kulturinstitution

Kun økologisk kaffe. 
2 kaffemaskiner pr. køkkenet kunne blive til 1 (lige som vi reducerede antal af printer)
Hæld kaffen over i termokander at den ikke kræver strøm og heller ikke brænder på.

Styrelse

Indkøb af kaffe i bæredygtig emballage, bæredygtig service til kantinen, bæredygtig toiletpapir/servietter etc.

Driftsorganisation 

Indkøb af bæredygtige kontorartikler

Uddannelsesinstitution

Meget mere vegetarmad i kantinen. Fx. en daglig vegetarisk valgmulighed i den varme ret

Uddannelsesinstitution 

Genanvend undervisningsmaterialer over alt – udlod præmier for det team/den afdeling der reducerer mest i driftsomkostningerne over tid.

Uddannelsesinstitution

Gennemgang af skolens inventar, eksempelvis som kontorstole, hvorfor bestille vi noget vi har i huset? En form for systematik i dette.

Uddannelsesinstitution 

Byttebørs for kontorartikler

Styrelse

Drop indkøb af de små kaffe mælk kartoner, det giver store mængder affald - indkøb dispenser med frisk mælk, og stil den centralt i huset

Styrelse

Drop indkøb af mælkebrikker - køb 1/2 liter kartoner - emballage forbrug.

Kulturinstitution

Upcycling af møbler

Driftsorganisation

Medtænke transport og mindske udledning, når der skal indkøbes

Driftsorganisation 

Bøger købes kun til online-brug og ikke i fysisk format

Styrelse

Klimavenlige fødevarer i kantinen
 

Uddannelsesinstitution

Undgå/reducer engangsservice
 

Styrelse

Tøjbytte
 

Departement

Opgradering af IT i stedet for kassering (genbrug)

Departement

For at kunne prioritere og igangsætte menigsfulde grønne omstillingsaktiviteter er godt udgangspunkt fx st kende sit klimaaftryk. Her kan man som statslig arbejdsplads fx bruge Klimakompasset udviklet af Erhvervsstyrelsen i samarbejde med Energistyrelsen.

Styrelse

Indkøbspolitikken i alle statelige virksomheder skal have en grøn profil. 

Grønt, bedst og billigst.

Uddannelsesinstitution

Ikke kødfri dag, men kun en kød- eller fiskeret. Dvs fx ingen kødpålæg

Departement 

Genbruge kontorstole, krav til at stoffet kan skiftet, og at skifte stoffet

Styrelse

Levetidsforlænge it-udstyr og telefoner

Departement

Fokus på print i hele organisationen. Lave en konkurrence om hvilken afdeling der kan nedbringe deres print mest +se på indkøb af papiret

Uddannelsesinstitution

Grøn prissætning af kantinens udvalg

Uddannelsesinstitution

Delecentral til kontormøbler

Kulturinstitution 

Vælg kød til og ikke fra! 2 køddage max om ugen

Departement

Væk med telefonerne 
Gør det funktionsspecifik (de fleste kan nøjes med ip telefoni)

Styrelse

Undlade IT-investeringer i f.eks. virtuelle mødeskærme. Det er kostbare indkøb, som har en kort levetid grundet forældet teknologi og sikkerhedsricisi.

Styrelse

Leveridsforlængelse af PC, skærme, telefoner

Styrelse

Lav grønne projekter udenfor. Mos på taget/cykelskur (optager meget CO2), Tagtomat, Bybi, Vild med vilje projekter, plantekasser med kryderurter til kantinen osv.

Departement

Køb planter til nye medarbejdere i stedet for buketter

Kulturinstitution

Grønne dage i kantinen (dvs menu uden kød)
Grøn mad til større arrangementer for medarbejdere

Uddannelsesinstitution

Fælles indkøbskurve - så indkøberne ligger varerne i kurven og koordinere transporten

Uddannelsesinstitution

Engangsartikler - udfase/fjerne/begrænse
Plastfri arbejdsplads

Driftsorganisation 

Drop alt kød fra 4 benede dyr i kantinen

Styrelse

Nudging i kantinen fx mulighed for salatbar i kantinen, så vi spiser mindre kød 

Departement 

Trykkeriaftale med SBTI certificeret trykkeri

Styrelse

System som understøtter mobilepay i kantinen så man undgår fysiske bonner og nuværende lange køer til kantinen

Styrelse

Der skal i alle de projekter vi søger hjem fra div. puljer være mindst 1 mål for bæredygtighed eller grøn omstilling

Uddannelsesinstitution

Brug jeres leverandører aktivt. Kontakt dem og hør om mulighederne for at konvertere hidtidige indkøb til grønnere indkøb, udarbejde indkøbsanalyser mv. Mange leverandører kan hjælpe og er meget villige hertil.

Styrelse

Afskovningsfrie indkøb

Driftsorganisation 

Byttecentral af møbler og Lamper i staten.
Ministerierne kan have et fælles lager.Hvor man kan bytte kontormøbler, mødebordet og lamper i stedet for at smide dem ud, så de kan bruges i et andet ministerium eller andre steder i staten

Styrelse

Kantineoptimering ifht. grønne alternativer (placering i buffet)

Departement

Klimabevidst mødeforplejning
 

Styrelse

Undgå de små mælkebrikker
 

Styrelse

Køb mindre – overvej nøje nødvendigheden af indkøb

Driftsorganisation

Virksomhederne uddanner en håndfuld superbrugere i grøn omstilling/bæredygtighed. Superbrugerne har fast sæde i LSU, HSU, AMU og superbrugerne deltager i større indkøbsforretninger. 
Superbrugerne skal være med til at kvalitetssikre og udvikle den grønne profil i virksomheden.

Uddannelsesinstitution

Reducér antallet af printere på arbejdspladsen. 
Det sparer papir, og udgifter til leasing af printerne. 

Vi har gjort det, og medarbejderne har taget fint imod ændringen.

Styrelse

Indkøb bambuskuglepenne med refill mulighed

Departement 

Mere grønt i kantine - mindre kød

Styrelse

Fortsat genbrug af løbetrøjerne til DHL

Styrelse

Fast ugentligt antal vegetariske dage i kantinen

Departement

Oversigt over forventet indkøb af fx kontorartikler på et år, sådan at der kan købes ind i større puljer - sluttransporten spares.

Kulturinstitution

Planlægge indkøb og pulje leverancer

Departement

Flyt vegetarmaden i kantinen så den præsenteres først.

Styrelse

Etablere statslige byttebørser, så byttebørs ikke kun behøver at foregå internt i institutionen

Kulturinstitution

Undgå oksekød i kantinen

Kulturinstitution 

Fjern okse- og kalvekød fra kantiner.

Styrelse

Gå efter en green attraction certificering

Kulturinstitution

Servere vegetarisk mad ved begivenheder på jobbet - Fester, møder og jubilæer.

Uddannelsesinstitution

Mindre kød i kantinen. Bare ved at fjerne oksekød fra menuen og erstatte det med andet kød kan stor reduktion opnås

Uddannelsesinstitution

BYOD strategier så alle ikke skal have udleveret en arbejdstelefon, brug af dualsim

Styrelse

Klare aftryk for vegetarmad og affaldssortering ved udlicitering, evt hjemtag området

Uddannelsesinstitution

Variable portionsstørrelser i kantinen, så man får den mad man kan spise.

Driftsorganisation 

Find alternativt til spagnum i vores plante-produktion.

Uddannelsesinstitution

Virtuelle tavler som man ikke skal bruge fysiske post-its

Styrelse

I stedet for at kantinen selv laver maden fra bunden, så få maden/ingredienser fra omkringliggende restauranter, bagerier og fødevarebutikker, som måske har mad i overskud fra dagen før eller nærmer sig udløbsdato

Styrelse

Fælles statslig delecentral for kontormøbler

Styrelse

Ved valg af hotel/lokation til brug for fx seminarer eller blot brug for overnatning i forbindelse med tjenesterejse kan vælge hoteller/lokationer som har fx mindst to-tre grønne tiltag.

Styrelse

Lave en grøn politik, så man f.eks. kun laver indkøb der har genanvendt plask m.v.

Driftsorganisation 

Nedbringelse af print
 

Departement

Droppe velkomstblomst til nye medarbejdere

Styrelse

Grøn udbuds- og indkøbspraksis
 

Departement

Grøn indkøbspolitik
 

Styrelse

bottom of page